Kanser | Konular | Kitaplar

Gırtlak Kanseri Sigara İçen Erkeklerin Peşini Bırakmıyor

Toplumda yaklaşık her 100.000 kişiden birinde gelişen gırtlak (larinks) kanseri çoğunlukla sigara içen erkeklerde görülmesine rağmen, sigara kullanımının artmasıyla kadınlarda da sık görülür hale geldiğini söyleyen Memorial Diyarbakır Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Bölümü’nden Uz. Dr. Özgür Ozan Şeşeoğulları gırtlak kanseri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
Ses kısıklığına dikkat!

Gırtlak kanserinde tedavi seçenekleri açısından erken tanı hayati önem taşımaktadır. Alkol ve sigaranın birlikte kullanımı gırtlak kanseri riskini daha da arttırmaktadır. Gırtlak kanserinin en önemli belirtisi ses kısıklığı olup, özellikle 2 haftayı geçen ses kısıklığında mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına muayene olunmalıdır. Boğazda takılma hissi ve yutma güçlüğü, ağrı, öksürük, kanlı balgam, boyunda şişlik gibi belirtilerde görülebilir. Gırtlak kanserli hastaların %10’unda uzak metastaz (yayılım) mevcuttur. Tüm uzak metastazların %50-80'ni akciğerlerdedir ve uzak metastazlı hastaların tedavisi daha güçtür.
Cerrahi müdahale önemli bir seçenektir

Tedavi türü, kanserin gırtlağın neresinde olduğuna, evresine, kişinin yaşına ve genel sağlık durumuna göre belirlenir. Cerrahi ve radyoterapi en önemli tedavi seçenekleridir. Kemoterapi, bazı evrelerde radyoterapiyle birlikte, ileri evrelerde ise yalnız başına verilmektedir. Cerrahi girişim, gırtlak kanserinin tedavisinde sık kullanılan ve birçok gırtlak kanserinde etkili tedavi yöntemidir. Hastalığın evresine göre gırtlağın kısmen (parsiyel) ya da tamamen (total) alınması söz konusu olabilmektedir.
Kontrollü tedavi, başarı şansını arttırıyor

Radyoterapi, erken evrelerde tek başına, ileri evrelerde cerrahi girişimden sonra veya kemoterapi ile birlikte verilebilir. Radyoterapi, özellikle erken evre gırtlak kanserlerinde cerrahi kadar başarı şansına sahip bir tedavi seçeneğidir. Radyoterapinin en önemli avantajı ses kalitesinin korunmasıdır. Yüksek enerjili radyasyon ışınları dışarıdan ortalama 6 hafta boyunca verilir. Lenfnodu (lenf bezesi) yayılımı olan hastalarda radyasyonun kanser hücreleri üzerindeki etkisini artırmak için radyoterapi sırasında bazı ilaçların da (kemoterapi) verilmesi gerekebilir. Tüm baş-boyun tümörlerinde olduğu gibi gırtlak kanserlerinde de dikkatli planlamalar ve uygun destekli bakım ile tedaviye ara vermeden tamamlamak tedavi başarısını artırmaktadır.