Kanser | Konular | Kitaplar

Gırtlak Kanserinde Tanı ve Tedavi

Tanı

Gırtlak kanserlerinin tipik görünümleri şişlik ve/veya yara şeklindedir. Bu görüntü daha ilk anda hekimde şüphe uyandıracaktır. O halde, öncelikle gırtlağın muayenesi gerekir. Ancak muayeneden sonra gırtlak kanserinin teşhisinin kesinleştirilmesi için kanserli dokudan parça (biopsi) alınması gerekir; ki, bu parça patoloji uzmanlarınca incelendikten sonra tanı konabilecektir.

Tedavi

Gırtlak kanseri tedavisi KBB uzmanının yönetiminde, radyasyon onkologları ve medikal onkologlar ile eşgüdüm içinde gerçekleştirilir. Tümör evrelendirilmesi ile kanserin boyutu değerlendirilir. Daha sonra ilgili kurum hekimlerince ve hasta ile görüşmeler ışığında ortaklaşa tedavi planı yapılır.

Bu tedavi kimi zaman ameliyat, kimi zaman ışın tedavisi, kimi zaman da bileşik tedaviler ile gerçekleştirilir.
Gırtlakta kanserin bulunduğu bölgeye göre cerrahi planlama farklıdır. Olanaklıysa, gırtlağın işlevsel bir bölümünün sağlığı ile, çalışır bir halde hastada yerinde bırakılması amaçlanır. Üst gırtlak kanserleri altta her iki ses telini ya da ses tellerini arkada birleştiren bandı, üstte dil kökünü genişçe tutmamışsa, kısmi gırtlak çıkarılması(parsiyel larenjektomi) ameliyatına elverişli kabul edilirler. Günümüzde bu cerrahi giderek daha artan bir oranda ağızdan, yani boynu açmaksızın gerçekleştiriliebilmektedir.

Ses tellerinden yalnızca birini tutan sınırlı kanserlerde de kısmi gırtlak çıkarılması(parsiyel larenjektomi) ameliyatı uygun bir seçenektir.

Her iki ses telini ya da ses tellerini arkada birleştiren bandı tutan kanserler kısmi ameliyatlara elverişli değillerdir. Zira, gırtlağın nefes borusu kontrolünü yaptığı bölge hastalıklı demektir ve bu bölge çıkarıldığı takdirde nefes borusuna her türlü sıvı girecek duruma gelir; yaşam sürdürülemez. Bu durumda ameliyat gırtlağın tamamını çıkaracak şekilde yapılır.

Bu ameliyatlarla eş zamanlı boyun dokularındaki kanser yayılım odakları da ameliyat edilerek temizlenir.