Kanser | Konular | Kitaplar

Kübalı bilimadamları akciğer kanserine karşı aşı geliştirdi

Kübalı bilimadamları tümör aşısı üretti. İmmuno-Onkoloji Derneği Başkanı Rüçhan Uslu, 1 aydır Türkiye’de de kullanılan bu aşıyla akciğer kanserinin bir türünün kontrol altında tutulabildiğini açıkladı

İmmuno-Onkoloji Derneği Başkanı ve Ege Üniversitesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Rüçhan Uslu, akciğer kanseri hastalarına umut olan aşının 1 aydır Türkiye’de kullanıldığını söyledi. Kübalı bilimadamlarının bulduğu aşı sayesinde hastalık karşısında uzun süreli kontrol sağlamak artık mümkün.

Aşı ile ilgili Aydınlık’a bilgi veren Prof. Dr. Uslu, aşının ileri devredeki akciğer kanseri hastaları için kullanılabildiğini ifade etti. Uslu şunları söyledi: “Bilimadamları, onkologlar, kanser hastalığını tedavi edici yöntemler geliştirmek için uzun yıllardır çalışma yürütüyor. Rahim ağzı ve karaciğer kanserlerine karşı koruyucu aşı uygulamaları başladı. Kübalı bilimadamlarının bulduğu bu aşı da akciğer kanseri açısından önemli bir gelişme.

Maliyeti yüksek

Aşı sayesinde hastalık ilerlemiyor ya da başka organlara sıçramasının önüne geçiliyor. Aşının hastalığı tamamiyle yok ettiğini söylemek için henüz erken, fakat kimi hastalarda, kanserli hücrelerin tamamıyla yok olduğu da gözlemleniyor. Bu aşı sayesinde hastanın yaşam süresi 3 katına kadar çıkabiliyor.

Aşının maliyeti oldukça yüksek. Sosyal Güvenlik Kurumu da henüz aşıyı karşılamıyor. Prof. Dr. Uslu, “Aşının her bir dozu yaklaşık 2 bin- 2 bin 500 dolar civarında. En az 10 kez bu aşının yapılması uygun görülüyor. Böyle olunca da maliyeti çok büyük rakamlara ulaşıyor” diye konuştu.

Geçen yıl Avrupa’da yapılan bilimsel kongrelerde aşı ile ilgili verilerin kabul gördüğünü dile getiren Uslu, “Birçok ülke aşı için ruhsat başvurularını yaptı. Türkiye’de de bu aşı 1 aydır kullanımda. Türkiye’de her yıl 30 bin kadar hastaya akciğer kanseri tedavisi konuluyor. Bunların büyük çoğunluğuna teşhis ileri evrede konuluyor.

‘Kanserden korunacağız’

Çoğu metastaz yapmış, küçük hücreli kanserle savaşıyor. İşte bu aşı bu tip hastalarda uygulanıyor. Kanser olmak artık ölüm anlamına gelmiyor” dedi. Prof. Dr. Rüçhan Uslu, böbrek ve cilt kanserlerine karşı ilaç ve aşı çalışmalarında da olumlu gelişmeler olduğunu belirtti. Prof. Uslu, kansere karşı yürütülen aşı çalışmalarındaki amacı, “kanser olmadan önce kanserden korunmak” olarak özetledi.

Uslu şöyle konuştu, “Rahim ağzı kanserinin aşısı bulundu. Vücudumuz daha önce bu hastalığa karşı bağışıklık geliştiremezken şimdi geliştirebiliyor. Birgün lösemi iğnesi olacaksınız ve lösemiye yakalanmayacaksınız. Akciğer kanseri aşısı olacaksınız ve kanserden korunacaksınız.

Bilimin nihai hedefi, aşı yaptırarak kanserden korunmaktır. Bu şu an için yok. 5-10 yıl içinde bunu gerçekleştirmek mümkün olabilecek.”